ENKEL
GENETIK Text: © Chr. H Cilleborg,
"Players", Danmark Ofta hör jag av intresserade kattungeköpare att de blivit felinformerade om vanlig enkel färg- och mönstergenetik, därför anser jag att det är hög tid att korrigera några av dessa missuppfattningar. Artikeln är inte någon större genetikutredning, utan är tänkt som ett supplement, och i synnerhet som upplysning och hjälp till nya uppfödare. Vi startar med säkra parningar, och då börjar jag med siameserna kontra orientalerna. Det är så att om man parar 2 siameser med varandra, så får man alltid siameskattungar, oavsett vilken bakgrund som det finns. Här handlar det bara om mamma och pappa katt. Vi har nu bekantat oss med maskgenen, färger och mönster kommer senare.
HYBRID
Vi stannar upp och summerar det hela: *Siameser x siameser = siameser
STUDERA
STAMTAVLAN Första steget är att kattens båda föräldrar måste vara orientaler. Om ex den ena är siames kan vår katt inte vara homozygot, eftersom den har mottagit en siamesgen från siamesföräldern. Om bägge föräldrarna däremot är orientaler vet man att avkomman uteslutande har mottagit orientalgenen från föräldrarna. Andra steget, dvs att konstatera om katten är homozygot eller ej, är nästan omöjligt att veta, men med statistiska beräkningar kan man konstatera det. Om man efter hand fått ca 30 avkommor, spritt över flera kullar, och alla är orientaler, så kan man stor sanno-likhet fastslå att katten är homozygot. I Danmark har vi ett par säkra hanar som endast lämnar orientalavkommor: Sphinx Boy Wonder, ORIn, samt Sphinx YSL, ORIb24. Vill man vara absolut säker på att bara få orientalavkommor, så bör man använda sig av hanar som man vet är homozygota. I Sverige känner vi till bl a orientalhanen Kattilan Oogahonk Special, ORIn, som endast gav orientalavkommor.
TÅLAMOD
(Problemet är att man kan beräkna att någon/några i kullen bör vara homozygot, men vilken/vilka är frågan - och man kan ju inte behålla alla kattungar själv! PIA)
FÄRGER Om färger och mönster hör man också ofta felaktigheter: < Paras två katter med solida färger (brun, choklad, blå, lila) får man alltid avkommor med solida färger både bland siameserna och orientalerna. < Vill man ha litet mönster på katten i form av olika tabbymarkeringar (tabby, tigré, spotted och klassisk tabby) måste den ena av föräldrarna ha det önskade mönstret. Det är till ingen nytta alls att de önskade mönstren ligger bakåt i stamtavlan. Här gäller för övrigt samma regel som för homozygot, se ovanstående under "Stamtavla". < Kort sagt: Parningar mellan en mönstrad katt och en enfärgad katt ger både mönstrade och enfärgade kattungar. < Könsbestämd färg: Om man ger sig i kast med den spännande röda genen är det helt andra ting som spelar in. Här gäller nämligen regeln att färgen nedärvs könsbestämt: < Röda katter (hane och hona) får alltid röda avkommor < En röd hane parad med en enfärgad hona ger sköldpadd honor och enfärgade hanar < Om honan är röd och hankatten enfärgad kommer hankattungarna alltid att vara röda, medan honkattungarna blir sköldpaddor < Om honkatten är sköldpadd och hanen enfärgad är möjligheterna störst; honkattun-garna kommer antingen att bli sköldpadd eller enfärgade (och röda om pappan är det), medan hankattungarna också kan få alla färger, inklusive röd.
|