KATTUPPFÖDARE, NYA CONTRA GAMLA


Text: © Susanne Ohlsson
(Undersökningen var införd i SP 4 - 2000 och publicerades med författarens tillstånd)
  1. Nya uppfödare har en konstig gång där de aldrig lyfter fötterna från marken, utan hasar sig fram genom tillvaron pga minnet av otaliga kattsvansar som de trampat på. De flyttar även alltid kroppen först och föt-terna sist. Pga hasningen går en stor del av inkomsten åt till skoinköp. Äldre uppfödare får en inbyggd radar som gör att de t o m i mörker känner när-varon av en kattsvans, detta fenomen kallas kattiopati. Äldst går aldrig, de kryper helt så att de är på samma nivå som deras fyrfotade vänner och har samma perspektiv på tillvaron.
  2. Hemmen: Hos nya uppfödare finns det gott om blommor, och de har fortfarande mycket prydnader och tavlor, dock så är dessa antingen spikade fast eller försökt gjutas på plats av häftmassa. Hos äldre uppfödare har prydnaderna för länge sedan åkt i golvet, och de som är kvar är limmade eller gjutna på plats med några kilo häftmassa. Äldst har bara prydnader i form av priser, rosetter och kattbilder.
  3. Nya uppfödare kan fortfarande föra ett belevat samtal med icke kattägande människor, medan äldre uppfödare aldrig skulle nedlåta sig att tala med icke kattägande människor. Äldst pratar över huvud taget inte med människor om det kan undvikas, utan enbart med katter.
  4. Nya rättar utställningar och nya kattinköp efter hushållsbudgeten. Äldre inrättar hushållsbudgeten efter utställningar. Äldst har ingen hushållsbudget, enbart kattbudget.
  5. Nya uppfödare benämner fortfarande barn som barn, gravid som gravid när de pratar med andra människor. Äldre säger ungar till barn, kull om många barn och dräktig om gravid. Äldst märker inte barn eller gravida om de bara har två ben.
  6. Nya pratar bebisspråk med sina katter: "Vaj äj mattes lilla gulligullplutt", äldre diskuterar vardagsproblem, vem som kommer att dö nästa gång i såpan eller inlåter sig på djupa filosofiska frågor med sina katter. Äldst pratar inte längre med katterna - de fräser, spinner och mjauar istället.
  7. Nya far till veterinären direkt katten blir sjuk, äldre far till veterinären efter att man själv satt diagnos på katten. Äldst botar katten själv, men far till veterinären istället för till läkaren när man själv blivit sjuk.
  8. Nya ser katter som djur, äldre ser dem som fyrbenta människor, äldst ser inte skillnaden på djur och människor.
  9. Nya diskar alltid undan disken. Äldre slickar av tallrikarna. Äldst äter direkt ut torrfoderpåsen.
  10. Nya går gärna ut och träffar trevliga personer av motsatt kön, en av raggningsinviterna är: "Vill du komma hem och se mina katter?" Äldre tittar hannen, förlåt mannen, i bettet, känner på benstommen och poängterar att man är i löpen och att det är dags för parning snart. Äldst tycker att parningar som inte ger kattkullar är totalt bortkastad tid och går i stället hem och badar några katter. Där ser ni. Kattuppfödare är mycket normala ka… människor precis som du som läser detta, din granne, eller Missan, Murre och Sotis. De lever ett svanslös… förlåt, svenssonliv, spelar bingolotto de få lördagar det inte är utställningar och knaprar torrfoder och dricker gräddvatten, sedan rullar de ihop oss på soffan och somnar till lördagsfilmen.

Källa: SCB:s undersökning om levnadsstandard och livskvalitét hos personer som lever i en kattpopulation. PS: Du trodde väl inte detta?? I så fall måste du vara en hunduppfödare