LINNÉA TISELL IN MEMORANDUM

bild på STJR's grundare Linnéa
"Pizza - fyra årstider" - ett gott rödvin och röda "kommunistnejlikor"
"Linnéa ordnade upp saker och ting vid vilken tidpunkt som helst"

Linnéa har efter ett långt kämpande gått bort. Det är ett stort tomrum som hon lämnar efter sig. Hon var aktiv i 40 år inom kattsporten, tänkte alltid på kattens bästa och löste alltid problem som uppstod med sina goda idéer.

Jag minns en episod för sex år sedan. Klockan närmade sig 24-snåret när hon ringde. Det hade blivit problem med en katt (Laura) som var på parning, men inte blivit hämtad på utlovad tid. Matten till hankatten var flygvärdinna och måste prompt ge sig iväg till jobbet. I sin nöd vände hon sig till Linnéa. Jag lovade att ta hand om Laura tills vidare, och hankattägaren kom i all hast med henne hem till mig.

Linnéa kunde ta till storsläggan om det behövdes, men kunde lika gärna vara varm som en vårvind. Hon var generös, hade stor fantasi och humor. Blåste det upp till storm stod hon där stark som en fura. Jag minns första gången jag ringde på Linnéas dörr nere i porten. Hon svarade i porttelefonen: "Det är tredje knappen i hissen" - och det fortsatte hon att säga år efter år… Jag småskrattade alltid när jag stod i hissen på väg upp till henne. Man var alltid välkommen på fika, för att prata bort en stund eller för att lösa problem. Faktum kvarstår - det blir ett STORT tomrum efter henne.
Gull-Maj Wangson


"Linnéa hade hjärtligt roligt åt alla lustiga kattnamn, t ex Rödvitesune och Jamaica Shorts"

Jag kommer alltid att minnas Linnéa för hennes humor, uthållighet och förmåga att hålla många bollar i luften samtidigt. När vi bildat Stjärnkatten, tyckte vi att det kanske inte vore så dumt att läsa stamtavlorna tillsammans. Linnéa hade ju varit stambokförare i SRU i många år, och hon kände till de flesta katterna, deras stamnamn och vem som var ägare.

Linnéa hade hjärtligt roligt när vi läste dem och skrattade åt alla lustiga namn, t ex Rödvitesune, Blå Vitt, Poker Face, Polka Dot Bikini, Finger Print och Jamaica Shorts. Detta kunde ta tid för det blev åtskilliga avbrott… Det var många som ringde om råd och hjälp, och Linnéa ställde upp med det mesta, tittade på katter och kattungar, passade katter, hjälpte till att sälja katter. Linnéa hade också hand om Public Relations och hade många kontakter av alla de slag.

När läsningen var klar drack vi kaffe med kanelbullar. Ibland kom sparvarna på balkongen och ville ha smulor. Om vädret var fint och tiden rätt kunde det hända att vi delade på en krabba och tittade på vad som hände på Olskrokstorget. Visst var det mysigt! Gun Gullberg


"Smultron på balkongen och Gudrun Schyman i tanks nere på gatan"

Jag hann bara lära känna Linnéa under ett par år, och då var hon sjuklig och handikappad - men en fighter av Guds nåde! Vi fixade medlemsbladet tillsammans, jag skrev, Linnéa lusläste och kom med kommentarer. Hon var mycket noga med att det skulle finnas "roliga sidor" med i bladet, och dessa sidor läste hon om och om igen och skrattade lika gott varje gång. Favoriterna var "Herman Olsson", "Månsboken" och "Morr-Tiger". Sedan gillade hon att det var tuffa tag i "Sandlådan".

När jag hade ärende till Göteborg var det kutym att jag skulle bo hos Linnéa över natten. Vi köpte alltid varsin pizza, Linnéa skulle ha "Fyra årstider" och sedan pimplade vi rödvin. Vi snackade, skrattade och grälade med samma varma själ. Linnéa var livrädd för kommunister och tyckte inte om att jag var "vänstervriden". "Om Gudrun Schyman får makten kommer vi att få se tanks på gatorna precis som i Ryssland, sanna mina ord!", sa´ Linnéa. Ibland undrar jag om hon sov gott när jag -"kommunisten"- snarkade på rumssoffan.

När våren kom planerade Linnéa för sin "trädgård" - balkongen. Jag kommer aldrig att glömma hennes stolthet när hon kunde bjuda på ett eller två mogna smultron! Och visst minns jag när hon stod med sin rullator i snålblåsten på Olskrokstorget och höll i plakat och delade ut broschyrer för nystartade Pensionärspartiet (som hade ca 4 medlemmar) ...

…eller när hon förbjöd mig att ta med ovanstående fotografi i Stjärnposten: "Aldrig i livet - då kommer de (kattfolket) att snacka om att jag dricker", sa´ Linnéa. Men "drack" gjorde hon inte - hon njöt av livet medan hon hade det! Pia Wiman


"Linnéa firade gentlemannen Sylvester på 10-årsdagen"

I början av nittiotalet på en av Hallandskattens utställningar kamperade bland andra Linnéa och jag hos Liv Bang som frikostigt bjöd på sig själv, förtäring och boende. Till denna utställning hade jag med min hankatt Sylvester. Han var fertil och det passade sig inte att han gick runt i rummen och hade träffar bland kattdamerna. Han fick helt sonika en egen våning på toan.

Han var och är fortfarande väldigt sällskaplig av sig, så under natten när Linnéa besökte hans domäner blev hon så väl mottagen av denne ensamme gentleman att hon aldrig glömde detta. De gånger vi träffades frågade hon efter Sylvester och undrade hur det var med honom och berättade då och då om episoden. Eftersom hon tyckte mycket om honom firades han på sin 10-årsdag hemma hos Linnéa. Rose-Marie Kvillert


"Istället för en Italienresa startar hon nog en kattklubb i himlen"

Linnéa älskade verkligen Italien och hade varit där många gånger. Hon hade hoppats kunna åka dit en sista gång, men så blev det inte. I stället har hon äkert redan startat en kattklubb i himlen.
Pertti Säämänen


"Spela Keno var ett stort nöje för Linnéa"

Du skulle ha fyllt 80 år. Du var en tuff brud och stod för dina åsikter, liksom jag stod för mina. Vi var inte alltid ense, men godhjärtad och förstående som du var, så rann det ut i sanden, och vi blev vänner igen. Det är många år sedan vi möttes genom kattklubben, och hade jag något att fråga om så ringde jag till dig. Du var också med mig till Signe (Högalids katteri, red:s anmärkn) och hämtade flera kattungar. Sista gången var för snart nio år sedan. Jag hade beställt två brunmaskade hos Signe, men de hade hon sänt till Arvika, och kvar fanns två vesslelika varelser, som inte alls var brunmaskade, utan chokladfärgade - för mig färglösa - men då sade du: "De blir lika kära som brunmaskade". Vi tjabblade en stund, och så tog jag givetvis med dem hem…

Du fick inga blommor av mig när du gick bort, men jag tände ett ljus och tänkte igenom alla dessa år vi känt varandra. Jag sände en slant i stället till din älskade kattklubb som du kämpat så för, ja, båda klubbarna som du startade (Bohuskatten och Stjärnkatten, red:s anm). TACK för lång, fin kamratskap! Du blir aldrig glömd, men sorgen och saknaden är total.
Laila Blomqvist & Janne Olsson

(Artikeln publicerades i SP 1-2000)


Linnéa Tisells minnesfond

Laila och Jannes penninggåva öronmärktes som en speciell minnesfond för att hedra Linnéa. Bland annat används pengarna till inköp av en ståtlig vandringspokal som ges till den klubbkatt som vunnit "Årets katt" tre gånger. I första pokalen hade huskatten Töpö en inteckning. Birmaflickan Fideli vann den genom att bli bästa stjärnkatt tre gånger på raken. Nu börjar en ny omgång; abyhonan Disa blev 2003 års stjärnkatt och fick första inteckningen i klubbens andra pokal.

Du kan hedra Linnéas minne genom att sätta in en slant på STJR:s Klubbens bankgiro: 651-7908 - 9. Ange på talongen att pengarna skall tillfalla Linnéas minnesfond.