MITT LIVS KATTKÄRLEK

Text & foto: © Pia Wiman
Publicerad i SP 4-2000

En gång i världen hade jag lyckan att äga en lång, helsvart, blank katt - som hade siamespåbrå, fast det visste jag inte vid den här tiden. Hon anlände till mitt hushåll i en igentejpad kartong, och hon flög bokstavligen kurrande upp i min famn när jag rev upp kartongen. Det var ömsesidig kärlek från första början.

Katten pep och kurrade, och fick därför namnet PIPET. Hon var en sjusärdeles råttfångare, men hon åt inte upp dem ifall jag inte var hemma och kunde beundra fångsten. För att hon skulle kunna fritt gå ut och in monterade jag in en kattlucka. Det skulle jag snart ångra - därför att när jag var borta lade hon sina fångster snyggt och prydligt, i raka rader, under min säng …Vid det laget var de kalla och verkligen stendöda, så hon hade inget mer intresse för dem. De var troféer rätt och slätt. För att inte såra hennes känslor samlade jag ihop dem - somliga dagar 6 stycken - och kastade dem när hon var utomhus på nya äventyr.

Vi hade mycket givande konversationer, måste jag säga. Jag lärde mig snart när hon var glad, missnöjd eller när hon ville visa sina konster. Det hon inte gillade var vatten, i varje fall blev hon sällsamt lycklig när jag plockade fram en frottéhandduk och gnuggade henne torr. Med tanke på att det inte var populärt med vatten tyckte jag att det var konstigt att katten gick ut när det slutade regna, men kom in genomvåt. Smög hon i det höga gräset så att hon blev våt, eller vad gjorde hon??? Ännu märkligare var det att hon efter sedvanlig avtorkning smet ut igen och kom in - lika våt! Jag beslöt att undersöka saken. Det var en vaksam och intelligent katt så det gällde att smyga försiktigt. Jag ställde upp altandörren på glänt när hon gav sig ut igen. I dörrspringan stod matte och lurpassade. Dröm om min förvåning när katten gick till stuprännan och satte sig under den för att bli våt!! Sedan kom hon in ömkligt jamande och ville blir torkad och omhuldad ...

Samma katt hade skadat foten och kom in och haltade och jamade och ville ha hjälp. Så farligt var det inte, men jag masserade tassen, och pratade ömt tröstande. Strax därefter gav hon sig iväg ut - fortfarande haltande. När hon trodde sig utom synhåll sprang hon allt vad hon orkade och tog höga skutt. Inom synhåll igen jamade hon jämmerligt och linkade in för att få mer omsorg och tröst!

Pipet uppvaktades av traktens hanar, och det var en blyg, förnäm och prydlig fröken som sedesamt såg på när hanarna slogs. Sedan smet hon in genom kattluckan, slängde sig under matbordet, rullade och skrek av kättja, varpå hon stramade upp sig och gick lika sedesamt ut till sina kavaljerer. Jag skrattade så att jag grät, och beslöt att i fortsättningen ta lärdom av hennes förförelsekonster…

bild på katten Pipet
Pipet 1981 - 1989
(tillsammans med ungen som inte var önskvärd när han blev litet äldre)

Så blev det ungar. Fyra stycken. Tre placerades i goda hem, men den fjärde tyckte jag att hon skulle få behålla som sällskap. Aj, så man kan missta sig. Hon ville ABSOLUT INTE ha någon odräglig halvstor unge i huset som konkurrerade om min gunst. När jag inte fattade vinkarna beslöt hon att flytta. I närheten av mitt hus bodde en kattvänlig dam, som vid olika tillfällen kelat med henne. Nu fångade Pipet en massa möss, sorkar, mullvadar åt henne och lade upp dem snyggt och prydligt på hennes farstukvist. Mig bevärdigade hon inte med en blick. Jag vet någon som fick väldigt brått att skaffa ett nytt hem till kattungen. När det var gjort flyttade Pipet hem igen - och uppförde sig precis som om ingenting hade hänt!

Denna underbara katt fick jag bara behålla i åtta år. Hennes njurar strejkade när hon var ca sex år. En trolig orsak till sjukdomen var bl a kosten som hon ätit som kattunge på bondgården där hon föddes - grispellets! Efter två års behandling berättade veterinären att att han inte kunde hjälpa henne så länge till. På natten innan det slutliga avskedet grät jag, och hon, den sjuka, döende katten, kröp intill mig och försökte trösta mig. Pipet visste att hon skulle dö när vi tog taxi till veterinären. Hon rullade ihop sig i min famn, spann och såg kisande på mig med sneda springor till ögon medan sprutan gjorde sin verkan. Hon begrovs i trädgården under en röd, vacker kornell som hon älskade att häcka under soliga, somriga dagar.

Efter hennes död fick jag veta att en fertil siameshane hade "gått lös" på bygden något år innan Pipet föddes. Det förklarade bl a hennes långa slanka kropp, den smala svansen, de gröna, sneda ögonen och "pipandet"! Därtill var hon absolut genomsvart. Det enda som var huskattlikt hos henne var de små öronen som satt rakt upp på det inte helt runda huvudet. Förgäves sökte jag efter en liknande huskatt - till dess någon gjorde mig uppmärksam på att det var bland siameser som jag skulle finna hennes like! Och så gjorde kloka siamesen Fatima entré i mitt liv, men - med facit i hand - vet jag att Pipet mest av allt liknade en helsvart oriental.

Min fördjupade kärlek till kattsläktet beror på henne, och pga henne startades ett katteri som - inte helt oväntat - kom att föda upp bl a helsvarta, långa, blanka, snackesaliga orientaler!