BOTAR MAJSOLJA KATTALLERGI?

En av våra medlemmar tipsade att 1 tsk matolja åt katten förhindrade allergisk reaktion hos personer som var känsliga för katt. Tydligen kunde man insätta "oljekuren" med kort varsel. Redaktionen frågade Erna Dahlhjelm, ("Kattskolans" författare) och Tina Wiman (kemi-ingenjör) om deras åsikt.

Erna Dahlhjelm:
Enligt veterinärmedicin kan inte katter omvandla vegetabiliska fetter och därmed skulle majsolja inte alls vara verksam. Därmed kan det inte vara verksamt mot allergi heller - men man skall aldrig säga aldrig, eller osvuret är bäst. Kanhända kan vissa beståndsdelar ändå nå människan via katten? Alltså inte tack vare, utan trots katten.

Har någon provat att själv inta majsolja för att undgå allergi? Det är kanske mera verksamt? Eftersom katter är rovdjur är kattens huvudkälla för fettintag animalisk. Av denna anledning har jag heller aldrig personligen trott på att vetegroddsolja skulle vara en dunderkur, och har aldrig använt det på katter. Kanske bättre att ta det själv om man är allergisk?

För många år sedan hade jag problem med en äldre katt som fått mycket torr, flygig päls, torr hud och mjäll som inte berodde på ohyra eller dylikt. En erfaren zoohandlare tipsade mig om att ge katten mer animalist fett i kosten. Detta är tydligen vanligt i hundsporten. Jag följde hans råd och det var anmärkningsvärt att se skillnaden redan efter några veckor. Jag gav henne en rejäl klick smör varje dag och tog tillvara kycklingfett som blev över när man grillar. Ibland brukar jag göra ett "storkok" åt katterna, endera baserat på fryst torsk/havregryn eller köttfärs/havregryn. Då passar jag på att tillsätta det frysta kycklingfettet i koket. Katter älskar kyckling, vilket inte är så konstigt med tanke på att det är en större kusin till deras "ursprungliga" föda, småfåglar. Katter behöver en betydligt större andel fett (animaliskt) i kosten än vi människor. Det är alltså helt fel att ge dem fettfattig kost och jämföra med våra egna kostbehov. Man bör tänka på detta, speciellt när det gäller kattungar. Får de för lite fett kan det hindra kroppen att ta upp andra fettlösliga livsviktiga ämnen, bl a vitaminer, i första hand A- och D-vitaminer. Inom humanmedicinen är det fortfarande mycket kvar att forska om föda och hur kroppen tar upp dem och inte minst hur olika födoämnen påverkar varandra. Detta gäller självfallet också våra djur.

Tina Wiman:
Den viktiga skillnaden mellan animaliskt och vegetabiliskt fett är att veg fett innehåller en större del omättat och fleromättat fett. Animaliskt fett är till stor del mättat. Jag tror inte att det spelar någon större roll med en liten skvätt veg fett om dagen, men katten är ett rovdjur. Den är alltså anpassad till att ha mest nytta av animaliskt fett. Människan däremot är allätare, och för oss är vegetabiliskt fett bättre än animaliskt ur hälsosynpunkt. Det återspeglar helt enkelt det faktum att vegetabilier finns i större mängder i naturen för oss att få tag på, så det blir vår huvudsakliga föda i de flesta klimatzoner.

Precis som människor fäller katten hår hela tiden, men det blir mer vissa tider på året. Det är dock inte i första hand håren man är allergisk mot utan kattens "mjäll", dvs hudflagor, och ämnen i saliven, som ju kommer på pälsen när katten tvättar sig. Katten släpper hela tiden mjäll för att överhuden byts ut. Detsamma gäller för människor. (För enkelhetens skull kallar jag det mjäll, även om det inte är riktigt sant. När man pratar om "mjäll" på människor menar man bara att det är väldigt mycket hudflagor på en gång och/eller att de är stora så att det syns väl. Det kan bero på en svampinfektion i hårbotten eller komma sig av någon annan orsak, som inte alls behöver vara sjuklig.) Dessutom släpper kattens päls hela tiden smått damm av torkad saliv.

Att ge småbarn olja är ett gammalt husmorsknep för att få mjukare och mindre torr och narig hud. Om motsvarande gäller för katten skulle den kunna bli mindre torr i huden av ol jan. Huden byts ändå ut i samma takt, och katten slickar sig antagligen lika ofta, så den släpper rimligtvis ifrån sig samma mängd allergener. Man skulle kanske kunna tänka sig att pälsen får en lite fet, glansig beläggning så att den inte "dammar" lika mycket? Att ge katten enstaka doser olja för att minska allergi- er ger troligtvis inte någon större effekt även om det mot förmodan skulle hjälpa, eftersom kattallergenerna ju redan finns i hela bostaden där katten vistas. Olja i större mängder lär vara rejält laxerande för människor. Jag vet inte hur det inverkar på katter, men rent generellt borde de både behöva och tåla mer fett i kosten än människor. Deras rörelsesätt och jakten de är byggda för gör att de förbränner mycket energi. Katter har också högre kroppstemperatur än människor.


Redaktionen:
Om katten har trög mage kan man ge den paraffinolja, tonfisk /sardiner i olja (eller kanske 1 tsk majsolja?) Stort TACK till Erna och Tina för lärorika och trevliga svar! (SP 1-2004)