Gör det för din katts skull - i tid!

Text: Kirsten Buna, "Astrakhan´s", artikel i Dansk Siameser & Orientaler Rings medlemsblad 4-1999.
Översättning från danska: Pia Wiman. Publicerad med tillstånd i SP 3-2002

För oss och för vår femton år gamla katt kom det första varslet i mars, då veterinären i samband med den årliga vaccinationen sade att njurarna inte fungerade optimalt längre. En viss torrhet fanns i pälsen. Seniorfoder, njurdiet? Det är svårt att få en katt att ändra matvanor, i synnerhet som det finns sju andra katter i huset, varav ett ungdjur. Naturligtvis försökte vi, men beslöt efter ett par månader att katten skulle få äta det han ville ha. Vi gjorde det utifrån tanken att livskvalitet är viktigt, kanske viktigare än ett något förlängt liv. Vår förhoppning var att katten skulle få en bra (sista) sommar.

Det fick han. Flera månaders sol och värme; juli, augusti och september. Härliga turer runt huset, samvaro i rastgården med de katter som inte får gå fritt, middagslur i stolen med lillasystern.

När hösten närmade sig i början av oktober försvann hans lust att gå ut. Det kom en dag när han INTE gick ut mera; jag visste att den sista tiden närmade sig. Det var en tisdag (5.10). Aptiten var fortfarande bra och han drack vatten ur den fina lerskålen. Litet mindre för varje dag. Han steg upp tillsammans med oss andra, men gick till sängs igen, och dagens första måltid åt han först senare på förmiddagen. Han njöt av kokt fisk tillsammans med de andra vid 17-tiden.

Då jag kom hem på fredag (8.10) förstod jag att vi måste boka en tid hos veterinären så snabbt som möjligt på måndag. Inte för att ställa diagnos, utan för att säga farväl. Vi hoppades på en normal helg. Som tur var fanns varken arbete eller andra arrangemang avtalat för lördag och söndag. Vi fick det bra. Katten tog en tur i trädgården på lördag förmiddag; han åt och drack normalt, hoppade upp på myssovplatsen, där han kurade tillsammans med 3-4 av de andra katterna. De tvättade varandra och njöt. Vi såg på, talade med dem, och vi gladde oss åt att de sista dagarna blev så fina och normala.

Så gott vi kunde blev måndag morgon som alla andra morgnar. Katten - en trygg gammal katt på 15 ¾ år - hade sovit på min mans arm. Att placera honom i transportburen var inget problem. Det har han provat på så många gånger. Veterinären kände han till från besök de sista 9-10 åren. Katten och vi upplevde det som en vanlig vaccination. Ett litet stick (det var visst två, men jag uppfattade bara det ena). Det gick fort; ca tre minuter och en fin katt fick den hjälp han hade rätt att kräva. Efter ett långt liv fick han värdig, odramatisk död. Han slapp en besvärlig sista tid med slöhet, smärtor, avmattning.

Jag anser att vi gav honom det kanske bästa som vi människor kan ge en katt; en värdig död i tid.

Då jag dagen efter ringde till veterinären för att tacka för en upplevelse som inte hade kunnat göras finare, fick jag veta att han hade haft maximalt 8 dagar kvar att leva. Han dog den 11 oktober 1999.

Han hette Jacques Al Kattá, och var en brunmaskad siames, den första danska siames som blev Europa Premier. Han var uppfödd av Alice och Axel Jaeger. Pi-Den Butterscotch var hans far; hans mor hette Dori´a Al Kattá. "Mini" kallades han hos oss. Han gav oss enbart fina upplevelser från den dag 1984 som han tog sitt nya hem i besittning. Han var inte vår första brunmaskade siames, och inte heller den sista. Så länge vi har katter kommer det alltid att finnas en vacker klassisk brunmaskad siames i vårt hus, i trädgården och i våra hjärtan.