KATTSEMESTER

Text: Camilla Sedin, Kattmagasinet, Friskies Sverige AB (Publicerad med tillstånd i SP 2-2001)

Som kattägare funderar man inför varje semester hur man skall ordna det för sin fyrtassade vän. Ibland har man möjlighet att ta med katten, ibland inte. Men i båda fallen är det en rad saker som man bör undersöka och tänka på. Vi på Kattmagasinet har gjort en komihåglista som är bra att ha inför semestern.

Första frågan som du bör ställa dig är givetvis om katten kan följa med eller ej. Skall du resa utomlands skall du först och främst kontrollera med Jordbruksverket vad som krävs för att ta med katten på resan. Jordbruksverket når du via telefon 036 - 19 05 46 eller deras hemsida http://www.sjv.se/" (se också under "Länkar"). Gör det i mycket god tid eftersom ex rabiesvaccinering, som krävs till vissa länder, är en lång process. Räkna med mer än 120 dagar.

Det kan också vara klokt att undersöka hur olika länder ställer sig till olika husdjur. Någon bok som vänder sig direkt till oss kattägare finns ännu inte. Elswig Patrikssons "Reseguide för hundägare", Sellin & Partner Bok & Idé AB, kan man ha användning av. Där kan man se vilka hotell och motell som tar emot husdjur och vilka länder som är vänligt inställda till dem.

Skall du resa inom Sverige är det också viktigt att kontrollera om katten är välkommen med på semestern. Då kan du undvika många problem. När du väl har tagit reda på alla fakta och beslutat att katten skall följa med på resan är det tid att införskaffa en transportsäker bur för din katt. Dessa kan köpas i de flesta djur- och zooaffärer.

Sedan bör man kontrollera vad som gäller på olika transportmedel. Man måste fundera på var katten skall vistas under färden, möjligheter till att kissa i låda, dricka vatten, samt hur lång tid resan tar mm.

Det är också klokt att ta med katten till en veterinär om katten brukar bli åksjuk. Du kan få tabletter utskrivna till katten så att den inte mår dåligt under färden. Ge absolut inte medicin till katten som inte är direkt utskriven för den. Åksjuketabletter för människor kan vara dödliga för katten!

Micke-Lucifer
Micke-Lucifer gillar att vara på resande tass Ägare/foto: © V Westin

Tänker du ta med kissen till stugan på landet är det också en rad saker som du bör beakta. Om katten inte är van att sistas utomhus är det viktigt att komma ihåg att katten inte skall kunna smita ut på något sätt. Därför bör du gå varsamt fram och vänja den vid den nya utemiljön. Ta endast ut katten i sele och koppel de första dagarna. Tänk på att även katter är värmekänsliga och kan få värmeslag då solen gassar som allra värst. Se till att kissen har tillgång till vatten och skugga. En del katter kan blir solbrända på öronspetsarna. Använd solskyddskräm där om solen är skarp. Undersök om det finns orm i trakterna. Ormbett är mycket farliga för katter. Misstänker du att din katt blivit ormbiten kontaktar du omedelbart en veterinär. Sommaren är den tid när lättast får olika sorters ohyra. Gör det därför till en vana att gå igenom kattens päls varenda kväll. Glöm inte att ta med kam, borste, klotång, klösbräda, eventuella p-piller eller annan medicin samt kattens favoritfilt eller korg på semesterresan. Tänk på att det är extra viktigt att din katt är vaccinerad mot kattpest och kattsnuva när den kommer till nya miljöer. Skall du ut och åka båt tillsammans med katten måste den ha flytväst på sig. Speciella flytvästar för katter finns att köpa i båttillbehörsaffärer. Låt aldrig en katt sitta i en varm bil ensam, solen flyttar sig snabbt och gör bilen till en dödsfälla för katten! Bestämmer du dig för att inte ta med katten på semestern bör du ordna en så bra tillvaro som möjligt för den. Har du någon granne, släkting eller god vän som kan åka regelbundet till katten och ge den mat och vatten, hålla kattlådan ren samt hålla den sällskap ett tag.
Katt på bil
"Ingen semester utan mig", anser siamesen Lejon, och intar en topplacering... Foto: © Anne-Marie Norbäck

En fördel är att ha två katter för då har dessa sällskap av varandra. Detta kan givetvis inte helt ersätta mänsklig kontakt. Glöm inte att lämna en minneslapp till kattpassaren där du skrivit upp telefonnumret till veterinär, om katten tar några mediciner, vad katten äter, speciella egenskaper eller andra önskemål.

Har du ingen som kan hjälpa dig med att se efter katten när du reser bort kan du lämna in den på ett kattpensionat. Titta i telefonkatalogen under de gula sidorna vilka kattpensionat som finns i närheten där du bor. Här kommer en checklista med frågor att ställa till de olika kattpensionaten för att se till att din katt får bästa omvårdnad under din semester: Om svaret är ja på dessa frågor är det dags att göra ett besök på kattpensionatet. Får du inte komma dit och titta är det ett varningstecken. När du hälsar på bör du undersöka vissa saker som kan vara känsliga eller svåra att fråga om per telefon.

Förvissa dig om att kattpensionatet är rent, att det finns fönster i kattens bur så den kan titta ut, att det är dragfritt i buren, att katten har tillgång till en klösbräda samt att din katt är avskild från andra katter, så att sjukdomar inte kan spridas genom direktkontakt.

Kom ihåg att boka plats på pensionatet i mycket god tid!