TANDSTEN, PLACK OCH DÅLIG ANDEDRÄKT HOS KATT & HUND

I Stjärnposten nr 4, 2003, hade vi en artikel om FORL, som är en tandsjukdom hos kattdjur. Tandens hårda vävnad bryts successivt ner och orsakar stort lidande hos katten.

När redaktionen tipsades om FORL hade ingen av oss hört talas om sjukdomen, detta trots att FORL ökar i frekvens. Citat ur samma artikel: "I en undersökning från Holland hade 62% av alla katter som undersöktes på grund av tandproblem FORL. I en liknande studie från USA hade 67% av katterna FORL. Dessa två studier visar att FORL är mycket vanligt hos katter med tandproblem". Vidare sägs att "Vid undersökning av tänderna kan allt från ytliga skador i tandens emalj till totalförlust av tanden ses".

I samband med en semesterresa till Halland passade jag på att få en ordentlig kontroll av mina två orientaler på Hallands Djursjukhus. Det visade det sig att båda katterna hade tänder angripna av FORL. Katterna, som bara är 7 år, kunde sövas ner och så blev de några tänder fattigare. Fattigare blev även jag för hela kalaset kostade 2.870 kronor! Min djurförsäkring i Sveland täcker inte tandskador, och det gör det troligtvis inte i andra försäkringsbolag heller .

En klocka började ringa …

Det är första gången som någon av mina katter har haft en tandsjukdom över huvud taget - mer än tandsten. Jag undrade hur det kom sig att de fått dessa problem. Det finns f.n. ingen studie över hur vanlig FORL är hos svenska katter , men enligt "min" veterinär Kristina Widmark är det ett mycket vanligt tandproblem idag. Det drabbar alla raser, "bondkatter" såväl som raskatter. Vad det beror på har jag inte fått något svar på. Helt plötsligt började en "klocka ringa" - jag kom ihåg att jag läst artiklar i dagstidningarna om att dagens skolungdom har fått en ny sorts tandproblem: Emaljen fräts bort och tanden bryts ner! En av tandläkarnas hypoteser var att ungdomarna dricker för mycket läskedrycker!

Katter dricker förvisso inte läskedrycker, men troligen serverar de flesta hushåll i Sverige fabrikstillverkat kattfoder till sina katter. Kan det möjligen vara så att både ungdomarnas och katternas föda inte innehåller alla beståndsdelar som krävs för att bygga upp tändernas hårda vävnad och emalj? Eller - ännu värre - innehåller substanser som bryter ner dem? Hur vore det om någon driftig forskare /veterinär startade en svensk undersökning om djurens kostvanor har något samband med FORL? (Gratis tips från redaktören!)

I vilket fall som helst kommer jag hädanefter att själv tillverka åtminstone hälften av katternas kost. I Stjärnpostens artikelserie "Kattskolan" har publicerats förnämliga recept på kattmat. Numera finns även kattkokböcker.

Kan man söva en gammal katt?

Om katten är äldre än 12 år infinner sig ytterligare ett problem: Vågar man söva katten? Veterinärerna brukar ofta avråda från det. Hur bär man sig då åt för att hålla katten fräsch i munnen? Familjen Håkansson/Arenberg har en norsk skogkatt, "Norman", drygt 14 år, som inte bedöms kunna sövas. Han fick dålig andedräkt, och familjen hyste oro för hur de skulle kunna klara hans tandhygien. Ett pulver som blandas i kattmaten har visat sig vara effektivt. Norman har numera fräsch andedräkt. Huruvida det hjälper mot FORL är en annan fråga.

På burken med pulvret står det:
PLACK OFF ANIMAL
- för bättre tand- och munhälsa.
Effektiv mot dålig andedräkt, tandsten och plack.

Blanda pulvret i maten 1 gång per dag. Doseringsmått medföljer i förpackningen.

Foderråvara. Mot tandsten och dålig andedräkt hos hund och katt Innehåll: Naturligt växtämne. Algmjöl. Algea D 1070 TM, bestående av polysaccarider 52%, mineraler och spårämnen 22%, proteiner med alla aminosyror 6%, fibrer 6%, omega-3 fettsyror 2%, Aska 15-20%.

Förvaring: Torrt i rumstemperatur och oåtkomligt för barn. Öppnad förpackning bör användas inom ett år.


Burken innehåller 60 g och kostar ca 142 kronor. Stort tack till Anne-Marie & Leif som delat med sig av sina erfarenheter, tipsat oss om pulvret och sänt in beskrivningen på "Plack Off Animal".
Text: © PIA WIMAN